Marie Jeanne Atanasia intervista Franco Castaldo su K103 Göteborgs Studentradio

Marie Jeanne Atanasia, giornalista free-lance che sta realizzando in Svezia servizi giornalistici, mostre e documentari sull’Italia intervista il giornalista agrigentino Franco Castaldo per conto della radio svedese K103 Göteborgs Studentradio (clicca qui per visitare il sito di K103).

L’intervista, divisa in due parti, è il lingua svedese ( clicca qui per la Traduzione in italiano)

1 parte:

 

Franco Castaldo är redan känd i Sverige 

bl.a. för sina två dokumentärer för Sveriges Television: Prix Italia-finalisten ”Våldtäkten & Rättvisan” och ”Maffian & Stjärnan”, båda producerade av Birgitta Bergmark. 

Även Expressens journalister Tobias Hellström & Christel Persson har skrivit om Franco. 

 

Jag träffade Franco Castaldo på Sicilien för 20 år sen. 

2005 pratade vi i telefon & 2010 hade vi mailkontakt angående en av hans böcker som jag fortfarande letar svenskt bokförlag till. 

 

 

MJA: Okey… J jag är med. Är Du? 

FC: Ja, jag är redo. 

MJA: Hur är det ?! J 

FC: Det är okey, jag klagar inte, alltid… på språng, men jag mår bra. 

MJA : Bra. Jag är glad för Din skull. 

FC: & Du ? 

MJA: Jag med… Det regnar…

FC: Här också, inte just nu, men igår & imorse jättedåligt väder. 

MJA: Tråkigt & höra… men…  

FC: … Förr eller senare måste det hända att det regnar även på Sicilien, eller hur ?! 

MJA: … Förr eller senare… J 

FC: … Just det… 

 

Jovanotti: Piove

 

FC: Har Du sett intervjun & det arbete vi gjort för ”Laglighets-veckan”? När Du kan, öppna Grandangolos site, för där finns ett bra jobb gjort i Palermo, med de andra stora journalisterna, vi pratar alla om maffia, on line, det finns också en video, en intervju, allt. 

MJA: Jag skulle vilja att Du berättar det Du föredrarar, för jag gillar inte ”slutna” intervjuer. 

FC: Inga problem. Bara Du inte vill att jag ska läsa ur min egen bok, för det kan jag inte. Allt annat går bra, inga problem. 

MJA: Okey, då får jag be ngn annan läsa ur Din bok. 

FC: Just det. Lyssnarna hör ändå mitt tonfall & språkmelodi så fort jag pratar (som Du ville). 

 

MJA: Vill Du berätta för oss om Ditt arbete med Din tidning Grandangolo ?!

FC: Självklart: Grandangolo är en liten tidning, den föddes för 7 år sen, för att främst behandla, endast & uteslutande, ämnet maffia – för att fördjupa & bedöma kritiskt (inte för att ta upp nyheter som dagstidningarna gör – nakna & råa, snabba & korta); utan undersökande & fördjupande journalistik, måste jag säga; som utvecklats i detta territorium (som är provinsen Agrigento), och som folk numera också gillar: folk köper den & framförallt läser den; och vi förklarar ämnet maffia genom att först & främst vara detaljerade, med kritiska analyser, fenomen, utvecklingar; & vi lanserar oss även i förutsägelser, av typen ”vilka är de nya ledarna ?”, ”vilka är de nya strategierna?”; och allt detta sker därför att vi studerat maffiafenomenet under dessa… låt oss säga 30 år – för det är under såpass många år som jag ägnat mig åt maffian, inte bara genom att skriva om den utan även genom att Studera den.  

 

MJA: Jag har här några av Dina tidigare böcker, och de kapitel som gjort mest intryck på mig är utan tvekan dels de om Kvinnor & maffia; men framförallt de om Barn som drabbats av maffian. 

FC börjar svara med uppgiven röst……. 

FC: Utan tvekan de grymmaste historierna & de som lämnar djupast spår, just pga att det är Barn som drabbats, så de drar uppmärksamhet……. 

 

* MJA: ”Pronto ? Sei sparito……. ” ……. 

La voce di FC ”Sparisce” all’improviso (fadeout !?)

(chissà xchè? Io non so xchè : 

lui stesso dice sul nastro dopo 

”tanto avevo finito il mio pensiero” ; 

mentre io non lo sentivo più quasi dall’inizio ?! 

 

* MJA: ”Hallå ? Du försvann…….” ……. 

FC:s röst ”försvinner” plötsligt (fadeout !?)

(undrar varför ? Jag vet inte varför: 

själv säger han på bandet senare 

”jag hann ändå avsluta min tanke”; 

medan hans röst för mig försvann nästan i början ?! 

 

forts. Barn drabbade av maffian: 

MJ & FC repeterar frågan & inledningen.  

FC: ……. Som jag höll på & berättade: ingen kan tänka sig, inte ens i en ond Värld, ingen förväntar sig se Barn som offer, som maffiaobjekt; men det inträffar & detta vittnar om att maffian inte ”tittar ngn som helst i ansiktet” (som man säger på italienska), har inga som helst skrupler, & slår till, bara för att nå de egna resultaten, tom. på Barnen. Det mest uppseendeväckande fallet är mordet på Giuseppe Di Matteo, ett Barn, son till en ”botgörare”, som hållits fånge en väldigt lång tid, senare mördad & lagd i syra, och detta för att hindra pappan från att fortsätta vittna inför domarna. 

 

Musik: Intro. svensk-siciliansk-italienska samproduktionen för TV ”Kommisarie Montalbano”, komponerad av Franco Piersanti

 

”GA” gav för inte så länge sen nyheten om begynnande filminspelning & om att ”huvurollsinnehavare, Barnet, sökes”. 

 

MJA: Tidigare i år hade ett barn blivit skjutet (och det är tyvärr inte första gången). 

FC: Ja, det händer också, i mitt område, i Agrigentoprovinsen: för ett tag sen, tidigare i år, skottskadades ett Barn, i Santa Elisabettaområdet, men efter den tid som gått, med lite distans, så kan jag säga Dig att detta kanske inte är en episod som man ska binda till maffian, men, tror jag, till annat: den skottskadan var inte med mening, man ville alltså inte skjuta Barnet, utan Barnet befann sig nära den verkliga måltavlan; men även detta är, självklart, signal på barbariskt & grymt handlande – mördarhanden som inte stoppar sig inför någonting alls. 

 

MJA: Också från en av Dina böcker: fallet Maria Cangialosi ? 

(frun till en ”rättvisemedarbetare” (?) som såg sin man mördas framför sina egna ögon) 

(FC andas återigen allvarligt)

FC: Fallet Maria Cangialosi finns inte längre… Maria Cangialosifallet… finns inte längre… därför att… allt som hänt under de åren, som jag också anmält, har upphört: Porto Empedoclemaffian har, jag vill inte säga att den utrotats, men i och med att Luigi Putrone, Albanese & Salemi blivit ”botgörare” så har den numera åtminstone drivits på flykt,  i alla fall när det gäller de gamla rollerna, de som i praktiken tvingat Maria Cangialosi att ändra sin attityd, jag pratar om ’90-talet. Episoden är ändå emblematisk för den visar även i detta fall hur maffian,  med vilka medel som

helst, även genom att hota Barn, i fallet Cangialosi, hennes son, tvingar till att inte vittna inför den juridiska myndigheten. 

Idag lever fru Cangialosi ett liv i lugn & ro, hon är inte hotad längre, ”hotet” sitter i fängelse, Barnen har vuxit & det tom. bra & allt verkar vara löst. Under ’90-talet däremot var problemet mycket allvarligt & vi var alla oroliga. 

 

MJA: Hur ser Du på en FN-insats mot maffian på Sicilien, i Italien & i Världen, för enligt FN-stadgarna kan 3:e part ingripa om ett land inte själv kan lösa vissa problem ?! 

FC: Jag menar att man kanske förlorat tid, för fenomenet organiserad brottslighet, framförallt den av maffiatyp, som har rötter på Sicilien, skulle redan sen (lång) tid tillbaka varit  kontrollerad via monitor med någon sorts ”task force” & man skulle ha med sig alla Världens stater, för problemet ”cosa nostra”, maffia, är inte endast ett sicilianskt problem: maffian är född på Sicilien, men dess tentackler har verkligen utvecklats i hela Världen – USA, Sydamerika, Europa, i de stora staterna där finansen styr, där det finns intressen & pengar, har ”cosa nostra” alltid haft ett välseende öga, så en gemensam datahantering hade, enligt mitt sätt att se det, hindrat ”cosa nostra” att växa & expandera. Dessa nya initiativ är lovvärda, men man skulle ha tänkt på det tidigare: att ha en gemensam databank för alla stater, skapa en sorts ”inter force”, det skulle verkligen, verkligen ha varit önskvärt, för det hade säkerligen bromsat den sicilianska maffians makt på flera olika platser runtom i Världen. 

 

MJA: Svensk press har under det sista året mer & mer skrivit om att polisen här ska börja arbeta lite som den italienska antimaffiapolisen, men har inte velat gå in på närmare detaljer. 

Skulle ni inte kunna samarbeta & skulle Du inte kunna komma & hålla föredrag ? 

FC: (Lyssna,) Jag menar… jag tror inte att maffian är närvarande i Sverige som den är i USA, i Sydamerika eller i Europa, men den här modellen borde höra till dagsordningen, och inte bara för problem bundna till maffian: enligt mig, ur kriminell synpunkt, så borde man skapa en databank, en intereuropeisk databank, & även utomeuropeisk, för att ge alla regeringar möjlighet att veta & känna till omgående, i realtid, uppgifter som kriminella tyvärr levererar varje dag. 

Ett samarbete Sverige – Italien som konfronteras på temat maffia är inte att bortkastat, tvärtom: det är ngt. som borde göras & det

omgående, för av detta samarbete kan det bara & exklusivt födas Gott, både för Sverige & för Italien. 

 

MJA: Hur Mycket Tror Du att Påvens Tal Direkt till maffian för flera år sen Verkligen Påverkat ”botgörarna” att konvertera ? ) 

FC: Enligt mig lite eller inget alls. För maffian, även om de vill visa upp det här sättet att vara religiösa – vissa ”boss” har hittats med altare som de byggt upp i sina hem eller med helgonbilder & krucefix & heliga bilder, ngn. lyckades tom. bikta sig under den tid han var ”latitande”, när han höll sig undangömd för polisen, men ärligt talat, det är 30 år som jag studerar dem, jag tror inte att de Genomlidit Styrkan i Påvens ”Extraordinära” ord, för det där är folk utan Hjärta. 

Under min verksamhet har jag stött på en ”botgörare” som hette Giuseppe Croce Benvenuto, som ”ångrat” sig, säger han själv, efter att ha hört den Helige Faderns ord sagda i Agrigento, just i mitt (”terra”) land, i min stad, och jag var närvarande den dagen, och… man måste ta hänsyn till det, eftersom han sagt det, men ärligt talat, och jag menar Väldigt Ärligt talat: det är folk som mördat 30-40-50 personer, jag vet inte till vilken grad de är trovärdiga & (jag vet inte) till vilken grad dessa fraser använts för att verka ännu mer trovärdig & mottagen i den italienska statens skyddsprogram. 

 

 

Intervjun med Franco Castaldo, del 2,  fortsätter längre fram i vår programserie. 

——————————————————————————-

 

Frågor del 1 (sändes 25/11 &  2/12/11 samt Jul- & Nyårsrepris 🙂 

 

 

Frågor del 2: 

 

9) Påvens tal & påverkan på maffiamedlemmar till att Verkligen ångra sig ? 

10) Hur realistiskt är det att lämna maffian ? 

11) (Grandangolo själva skrivit om ngt. fall)

12) Kan man Omvandla Alkemiskt maffian till ngt. Gott ?

13) (Staten beslagtar till samhällsinsatser som lyckas fungera: ex. Savianos bok ”Vieni via con Me”: prästen fr Norra It i Södra It :);

14) Om hur Informationen (i Italien & på Sicilien) påverkas av den ekonomiska makten (liksom överallt i Världen, egentligen); 

15) Om det emblematiska lokala uttrycket ”Modet att Förändras”; 

16) Framtidsplaner; 

17) Om Italiensk Musik; 

18) Ngt. som ingen frågat Dig förr, men som Du alltid velat berätta ?! 

19) & FRANCO, vad vet Du om Sverige ? 

 

Marie-Jeanne Atanasia, Svezia 

 

condividi su:

One Response to Marie Jeanne Atanasia intervista Franco Castaldo su K103 Göteborgs Studentradio

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *